Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang bagi Ibu yg dah Serik dan Trauma nak bersalin lagi!!

Assalamualaikum Sahabat semua...

Sembelit?? Selepas sahaja bersalin, perkara pertama yg digeruni adalah membuang air besar, betul tak??.saya rasa ramai ibu-ibu hadapi masalah sembelit semasa berpantang sama seperti saya.

Sebelum saya sharekan cara bagaimana atau tips2 supaya tidak sembelit, Saya juga pernah alami sembelit yg teruk semasa berpantang anak pertama. ketika itu, sy masih tiada pengalaman, saya berpantang seperti biasa namun hari ke 7 berpantang sy sudah berberapa hari tidak membuang air besar, bermulalah pengalaman ngeri sy. duduklah berjam-jam didalam tandas, sampai menangis-nangis. Sampaikan saya terpaksa menyuruh suami membeli ubat pelembut najis untuk melegakan sembelit. Bukan sehari tetapi sembelit saya berlarut hingga seminggu, peritnya hanya Tuhan sahaja yg tahu.

Berpantang untuk Kali ke 2 saya memang amat mengujakan. Alhamdulillah, Sy rasa berasa lega kerana sikit pun sembelit tu tidak datang menganggu emosi sy ketika berpantang.  Luka bersalin memang cepat kering, hari ke 5 dah tak rasa sakit. Saya enjoy Brestfeeding baby sebab badan rasa sihat, bangun pagi rasa ceria. Memang teruja sangat dengan Shaklee effect semasa berpantang.Jom ikuti cara dan tips yg sy amalkan ketika berpantang.

Cara /Tips Elak Sembelit Semasa Berpantang.
1- Makan Banyak Sayur-Sayuran- Semasa berpantang kita memang digalakkan memakan banyak sayur-sayuran yang kaya dengan serat.TAPI..jgn pula kita makan sayur yg boleh memudaratkan.Kalau tak tahu tanya Mak2 kita, Masa sy berpantang, memang sayur ulam pegaga Wajib ada masa makan tengahari dan malam.(ehh pegaga pn leh bykkan susu tau ) Selain itu carrot dan sawi pn boleh makan.

2-Makan Buah Oren Sunkist- Makanlah buah oren setiap hari, sebab buah-buahan yg kaya dengan serat memang membantu untuk melawaskan, tapi korang jangan lah makan banyak-banyak kalau kita ok takut nanti baby kita pulak yang sakit perut. Macam sy memang suka makan buah Oren atau Epal.

3-Minum Air Masak- Air memang sangat penting untuk badan kita, kalau boleh minum air masak secukupnya, orang tua2 kata "Jangan Minum Air Banyak2 ketika Berpantang " Tapi bagi saya kalau tak minum air masak yg banyak, pengeluaran susu juga akan terganggu. Jadi sembelit pn mesti akan datang.

4-Segera Ke Tandas- Jangan berlengah ketika perasaan hendak ke tandas itu datang. biarlah kita duduk lama sedikit berbanding kita duduk lama tapi menahan kesakitan akibat sembelit.

5-Makan Supplement-Para ibu yang ingin mengambil sebarang supplement bagi membantu mengurangkan sakit sembelit, saya amat menggalakan ibu mengambil supplement yg mengandungi Magnesium iaitu OSTEMATRIX Shaklee. Magnesium di mana ia bersifat laksatif. Magnesium melembutkan najis sekaligus memudahkan pembuangan. OSTEMATRIX, mengandungi Kalsium dan sangat diperlukan untuk membantu pergerakan otot-otot badan yang lancar. Pengambilan kalsium yang mencukupi akan dapat melancarkan pergerakan usus besar sekaligus membantu mengatasi masalah sembelit. Selain itu, kadar keperluan kalsium seorang ibu menyusu juga lebih tinggi berbanding yang tidak menyusu, maka ianya sangat sesuai untuk diamalkan setiap ibu di dalam pantang.

Ini lah sebahagian dari tips yg boleh saya kongsikan untuk ibu yang mengalami sembelit teruk, pastikan selepas ini ibu tidak lagi trauma nak berpantang!

sebelum itu, jom kita ikuti kisah Puan Khadeejah Hasmad menceritakn ttg pengalaman ngeri beliau akibat sembelit yang teruk.




Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Untuk pengetahuan ibu2 Ostematrix ini juga terdapat dalam pakej Set Berpantang Shaklee.

Jom Share kan pengalaman berpantang ibu -ibu dia ruang komen ..:)

Nama FB : Norhayati Ismail
Email : yattisma@gmail.com
Shaklee Id : 1003021
Sms/Whatsapp : 0107628163

Cara menyimpan makanan bayi utk ibu yang tak sempat nak masak hari-hari.

Assalamualaikum semua....

Sejak-sejak si Adik dah 6bulan lebih nie, maklumlah dah mula nak mkan solid food kan.kalau dah jadi ibu kenalah rajin selalu, kalau dalam hati dah ada kata MALAS jawapannya kesianlah si Anak sbb hari-hari kena makan Nestum. Bukan lah nak kata makanan itu tidak berkhasiat tetapi sebagai ibu saya memang amat menitik beratkan makanan yg berkhasiat dan bersih.

Mr Google memang kawan saya sejak akhir-akhir ni, dan sebenarnya info-info yang ada di internet memang sangat berguna.Saya juga merupakan seorang ibu yang bekerja,yang tiada masa untuk masak hari-hari. kebiasaannya memang hari minggu sahaja ada masa untuk masak untuk anak-anak dan akan buat frozen food mereka untuk seminggu, jadinya setiap pagi akan saya bawa sebekas frozen food bersama EBM ke rumah pengasuh. Ohh ye..jangan lupe letak tarikh pada setiap container mcm EBM jugak.



contoh makanan bayi yang telah siap disimpan dalam food container dan sedia untuk difrozenkan.

Berikut adalah bagaimana cara menyimpan makanan bayi dengan selamat.



Menggunakan Ice Cube Tray atau Freezer Bag.Pastikan Ice Cube tray anda bersih dan harus diseteril kan terlebih dahulu sebelum mengisi makanan. Seeloknya gunakan Ice cube tray yang bertutup.
Penggunaan Ice-Cube Tray atau Freezer Bag ini dapat memberikan beberapa kelebihan seperti:-

  • Setiap cube/bekas dpt menyimpan kuantiti makanan sebanyak 1oz.Kebanyakan Ice Cube bersaiz 2oz hingga ke 4oz
  • Mengelakkan pembaziran makanan sebab kita boleh gunakan satu cube untuk sekali makan.
  • Menjimatkan masa yang digunakan untuk menghasilkan makanan bayi

Sama la mcm konsep EBM.Cara ini juga membantu kita supaya ingat jangka lama makanan bayi yang disimpan.


Ikuti pula cara-cara berikut untuk memastikan makanan bayi anda disimpan dengan selamat tanpa sebarang cemaran.



1. Jika anda menyediakan makanan bayi dalam kuantiti yang banyak untuk disimpan, sejukkannya dengan segera dan simpan dalam peti sejuk. Sejuk bekukan mana-mana makanan yang tidak akan diguna dalam masa 24 jam
2. Jika bayi anda tidak habis makan, buang sisa makanan tersebut. Makanan yang telah terkena air liur mengandungi bakteria yang akan berganda jika disimpan.
3. Semak tarikh luput makanan. Jika ada lebihan makanan dalam botol yang telah dibuka, anda boleh simpan dalam peti sejuk selama 24 jam. Walau bagaimanapun, buang lebihan makanan yang telahpun dipanaskan sekali, serta botol di mana makanan di dalamnya telah disuap kepada bayi anda.

4. Periksa suhu peti sejuk anda. Ia sepatutnya berada di antara kosong dan lima darjah Celcius. Belilah termometer peti sejuk jika anda belum mempunyainya.

Sumber : babycentre 

Minggu lepas saya dah buat stok seminggu bubur nasi+kurma, minggu nie pumpkin puree lagi. antara puree paling digemari si Adik. Semoga tips di atas boleh membantu ibu-ibu.
Jom share resepi puree ibu-ibu, atau ingin mendapat tau tentang produk-produk Shaklee boleh hubungi saya.

Nama FB : Norhayati Ismail
Email : yattisma@gmail.com
Shaklee Id : 1003021
Sms/Whatsapp : 0107628163


 


 

Saya terpaksa potong rambut pendek selepas mimpi ngeri jadi kenyataan.

Sejak ahkir-akhir ini, banyak sangat dah rambut gugur.lagi-lagi kalau lepas mandi. Dalam bilik air, sofa, lantai bilik, bantal semua penuh rambut bersepah-sepah. Ada tak ibu- Ibu yang selepas bersalin alami pengalaman ngeri macam ini??

Suami pula dah mula bising,katanya rumah jadi kotor, malu kalau orang datang berkunjung bila rambut bersepah-sepah dilantai. apatah lagi kalau jumpa rambut kat dapur, saya malu kalau orang cakap kami pengotor. Memang sangat memalukan. Saya bertambah stress bila suami mula menyuruh agar saya memotong rambut pendek. Ini adalah perkara yang paling sedih, bila saya kelihatan tidak lagi cantik dimata suami.

Sedih tak kalau mahkota yang kita simpan dan belai akhirnya terpaksa di potong.??zasssss!!!! Sekelip mata je pendek. Tapi, betul ke boleh Mengurangkan masalah dengan potong rambut jadi pendek???

Kalau tanya Saya,..jawapannya..ia tidak membantu seratus peratus, kerana apa yang saya alami rambut semakin banyak gugur dah tahap hampir nak botak pada bahagian rambut hadapan kanan dan kiri, rambut pula semakin nipis dan tak cantik. Setiap hari saya akan mencari petua-petua apa sahaja di internet untuk membantu masalah keguguran rambut saya. Termasuklah mencuba perlbagai syampo rambut dan tonic.

Berikut adalah tips yang pernah saya cuba untuk mengurangkan keguguran rambut.

Tips #1

Ambil Santan lumurkan keseluruh rambut hingga ke kulit kepala bagi mendapatkan hasil yang baik.Perap beberapa jam, selepas itu bilas dengan air suam, buat seminggu sekali. (tapi saya tak rajin sebab kalau tak bilas bersih-bersih nanti berbau tengik.)

Tips #2
Tukar Syampo rambut. Gunakan syampo yang menguatkan akar rambut anda, antaranya ada lah syampo Bawang.( alaa..yg ada gambo Jackie Chan tu)

Tips #3
Ambil Supplement dan vitamin setiap hari, untuk memastikan kesihatan rambut anda bermula dari dalam akar bukan hanya diluar rambut. Vitamin E, Zinc serta Protein boleh membantu menguatkan akar rambut, (saya juga mengamalkan supplement dari Shaklee iaitu Zinc dan ESP, ambil setiap hari tanpa skip selama sebulan).

ZINC COMPLEX Bantu Menguatkan Akar Rambut.
 Zinc juga boleh bantu untuk mengurangkan rambut gugur.ia adalah mineral yang sangat penting untuk kita. Ianya diperlukan untuk membentuk enzim dan hormon penting dalam tubuh badan selain memeliharanya.

Zinc berfungsi sebagai perantara bagi lebih 100 jenis enzim dalam tubuh manusia dalam berperanan secara lansung untuk metabolisma seluruh sel didalam tubuh kita.


ESP Bantu Pertumbuhan Rambut Akibat Gugur.
Mempunyai Protein yang tinggi. ianya membantu membekalkan protein untuk pembentukan sel-sel baru.

Alhamdulillah, selepas saya mengambil zinc serta ESP masalah rambut gugur dah tak ada, hasilnya bahagian rambut yang botak telah ditumbuhi anak-anak rambut.Suami dah tak complain, Saya dah tak malu kalau ada tetamu berkunjung ke rumah. Saya dah semakin yakin dengan diri sendiri.

Masalah saya ini sama seperti sahabat baik saya, dia juga alami perkara yang sama, kami hampir-hampir botak kerana rambut gugur, jom klik video dibawah, ketahui apa sahabat saya buat agar suami tak complain lagi.



Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini... from iReach HD on Vimeo.

Sekian sahaja tips untuk wanita-wanita di luar sana yang menghadapi masalah yang sama seperti saya. Anda ingin berborak dengan saya atau share pengalaman-pengalaman anda, atau ingin mendapat tau tentang produk-produk diatas, boleh hubungi saya.

Nama FB : Norhayati Ismail
Email : yattisma@gmail.com
Shaklee Id : 1003021
Sms/Whatsapp : 0107628163

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up