Project art busy book part 1

Assalamualaikum semua...

Sebelum saya mula bercerita panjang tentang project art sy. Terima Kasih kepada sahabat baik sy Rina sebab sudi kenalkan sy dgn homeschooling ni. Sy sangat2 menghargainya.

Dah menjadi fenomena skg ni, semua ibu2 masing- masung excited nak buat busy book khas utk anak-anak syurga mereka, tak terkecuali sy juga sama.

Tapi korang tau ke Apa BUSY BOOK tu?

Busy book atau quite book adalah nama yg sama tujuan adalah untuk kanak-kanak leka dengan aktiviti - aktiviti di setiap helaian buku.

Di negara barat busy book sangat sinonim untuk membuat kanak- kanak lebih
mem'busy'kan diri.

Bukan itu sahaja malah busy book mampu menguatkan tahap (fine motor skills) kanak-kanak Dan mampu menjana perkembangan minda kanak-kanak.


Nak tengok busy book yang sy buat??



Haaa...ini baru part 1...belum siap lg tapi sy dh excited sangat2.

Rasa tak sabar nak share dengan ibu2 Kat luar Sana.



Sekian saja untuk kalini, ibu2 punya busy book macamana pula.

Jom kongsikan dengan sy...boleh tukar- tukar idea.

villavitabonda.blogspot.com

posted from Bloggeroid

Atasi Masalah Kejang Kaki Semasa Hamil

Assalamualaikum Semua....

Kejang Oh Kejang!!


Kekejangan kaki adalah masalah biasa semasa hamil. Ia sering berlaku dalam trimester kedua dan ketiga.

Kekejangan boleh berlaku kerana asid berkumpul dalam serat otot lalu menyebabkan otot menjadi kejang. Kebiasaanya di bahagian betis.

Ini memang sangat menjengkelkan jika ia berlaku pada waktu malam, walaupun kadang kala kesakitan berlanjutan selama beberapa minit, ia tidak akan merosakkan otot.

Punca sebenar kenapa ibu hamil sering alami kekejangan adalah kerana kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah.

Malahan rahim yang semakin membesar turut memberi tekanan kepada salur darah besar kaki lalu memberi kesan kepada otot kaki anda.

Oleh itu, ibu hamil sangat digalakkan mengambil Ostematrix yang mengandungi kalsium, magnasium dan vitamin D, Setiap 1 biji daripadanya mengandungi 250mg kalsium.

Ketiga-tiganya sangat penting dan baik untuk menguatkan tulang, merangsang penyerapan kalsium, baik untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi serta pembentukan tulang bayi.

Pertumbuhan bayi akan terjejas serta penyusutan jisim tulang akan menyebabkan ibu mengalami kerosakan gigi apabila kalsium berkurangan di dalam badan ibu.

Ini menyebabkan ibu terdedah kepada risiko osteoporosis di usia tua. Itu sebab kejang kaki sering berlaku kerana kekurangan kalsium dan magnesium.

Whatsapp saya untuk membuat sebarang belian.
Atie 0107628163
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers


up